Urobím maximum, aby Palárikov dom opäť skrášľoval centrum mesta

img

Predstavil som 3 hlavné priority môjho volebného programu: vybudovanie Detského mestečka, Parkovacie domy na sídliskách Kýčerka a Žarecrekonštrukciu dlho nepovšimnutého Palárikovho domu na pešej zóne. Palárikov dom bol postavený v roku 1925 a dlhé roky slúžil ako kultúrno-spoločenské centrum pre Čadcu a Kysuce. Bol sídlom významných spolkov a inštitúcii, významnou historickou budovou, ale najviac si ho asi stredná generácia pamätá ako kino. Aj ja si ho tak pamätám.

V roku 2004 žiaľ pôvodná časť Palárikovho domu zhorela a ostala zachovaná iba ruina respektíve jeho časť, ktorá k nemu bola pristavaná v roku 1976 pre potreby Kysuckého múzea.

V minulosti už boli rôzne návrhy, aký by mal byť ďalší osud tejto dôležitej budovy na pešej zóne na Palárikovej ulici. Žiaľ už 18 rokov sa o tom iba rozpráva.
Bol by som rád, keby sme sa pokúsili využiť fondy na zachovanie kultúrnych pamiatok a vrátili Palárikov dom tam kde si ho dlhé roky pamätáme – do centra nášho mesta.

Rozhodnúť musia Čadčania

To či by sa uprednostnila rekonštrukcia v pôvodnom historickom štýle, alebo jeho moderná verzia by malo byť rozhodnutím Čadčanov.
V našom meste nie je veľa zachovaných kultúrnych pamiatok a historických budov preto by som bol rád, keby tu Palárikov dom opäť stál a nebol iba nepovšimnutou „ruinou“ okolo ktorej denne prechádzajú stovky obyvateľov a so smútkom pozerajú ako ho nahlodáva čas. Jeho osud je aj vo Vašich rukách milí Čadčania – skúsme zabojovať o jeho lepší osud. Mne záleží na tom, aby Palárikov dom bol zrekonštruovaný a slúžil Čadčanom a Kysučanom.