Je Čadca dobré miesto pre život ? - 2. časť

img

Občania často kritizujú vzhľad nášho mesta – je na tom Čadca naozaj tak zle?
Dizajn verejného priestranstva v Čadci v porovnaní s inými mestami naozaj zaostáva. V našom meste chýba to čo sa nazýva „úrad architekta mesta“ ktorý by zodpovedal za plánovanie a udržiavanie vzhľadu a rozvoja mesta. Musíme si priznať, že veľa centrálnych zón slovenských miest a obcí v poslednom období opeknelo. Námestia a pešie zóny lákajú svojich občanov aj turistov na zastavenie sa a trávenie času v centrách mesta.

No v Čadci akoby zastal čas. Námestia s rozbitými dlaždicami, bez lavičiek, bez života. V centre chýba zeleň, kvety, detské ihrisko – nie je moc dôvod sa tu zdržiavať. Mnoho budov v centre chátra, Palárikov dom stále čaká na svoj ďalší osud, reklamný smog je tiež veľkým problémom nášho mesta. Ja to opakujem stále, ale žiaľ to je pravda - veľkou škodou pre Čadcu je slabé využívanie finančných prostriedkov z fondov EU. Bolo veľa možností ako by sa dalo zrekonštruovať centrum nášho mesta a dnes už mohlo vyzerať úplne inak. Stále počúvam názory ľudí, že Čadca je škaredé a špinavé mesto čo ma naozaj veľmi mrzí lebo verím, že to tak nemusí byť. Rozbité dlaždice, plné odpadkové nádoby, málo zelene ak teda neberieme v úvahu „muškáty zavesené vo výške 2 metre“ na pešej zóne resp. z môjho pohľadu nie veľmi vzhľadné stojany na muškáty na pešej zóne.

V tomto období Čadčania diskutujú o rekonštrukcii Mestského domu aký je Váš názor na tento krok vedenia mesta?

Mestský dom rekonštrukciu potreboval to je jasné nielen kvôli energetickej náročnosti, ale aj zub času urobil na tejto stavbe svoje. Avšak spôsob akým je rekonštrukcia realizovaná je z môjho pohľadu nie úplne vhodný a šťastný. Práve z dôvodu rekonštrukcie som bol oslovený skupinou občanov, ktorí s týmto spôsobom nesúhlasili, aby som ich podporil a pomohol im v ich úsilí o zastavenie spôsobu akým je Mestský dom rekonštruovaný – snažil som sa pomôcť, bolo zvolané aj mimoriadne Mestské zastupiteľstvo avšak neprišiel dostatočný počet poslancov. Bolo aj ďalšie MZ kde sa zúčastnili aj občania nášho mesta, ktorí mohli na vlastné oči vidieť ako funguje u nás „arogancia moci“. Myslím, že reakcie práve prítomných občanov na sociálnych sieťach poodhalili veľa o spôsobe ako pracuje vedenie nášho mesta. Veľmi ma to mrzí a za správanie mnohých kolegov na MZ som sa aj verejne ospravedlnil nakoľko bolo mimoriadne nevhodné. Základ problému v skratke je, že na zateplenie Mestského domu ktorý je výraznou dominantou nášho mesta je použitý polystyrén čím sa naruší jeho historický vzhľad. Je škoda, že vedenie mesta nebolo otvorené urobiť aspoň nejaký kompromis a akceptovať názor Čadčanov a v podstate toto úsilie občanov zmiatlo zo stola.

Aká je Vaša predstava ako by mohla Čadca vyzerať?

Verím, že ak to dokázali iné mestá tak aj Čadca sa môže stať pekným a moderným mestom kde ľudia budú aj v jeho centre radi tráviť čas a budú pyšní na svoje mesto. Často sa nejedná o veľké peniaze, ale skôr o správnu myšlienku. Viete ak niekto pred voľbami ukáže vizuály Matičného námestia, ktoré vyzerajú ako centrum nejakej metropoly a sú už na prvý pohľad prehnané a nereálne tak to je iba oklamanie občanov. A potom za ďalšie 4 roky nepribudne na danom námestí ani len jedna lavička či mobilná zeleň. Podobne aj Palárikov dom teda to čo z neho ostalo je už roky v pôvodnom stave bez ďalšieho využitia. Tak isto aj areál Andreja Hlinku kde bolo plánované veľa možností na jeho využitie – veď v Čadci chýba stacionár pre seniorov, komunitné centrum, detské jasle, podnikateľský inkubátor a pod. Je to otázka priorít a systému. My všetci chceme pekné mesto a je veľa ciest ako to dosiahnuť len sa niekto musí do toho pustiť a hlavne dať slovo občanom a aj odborníkom ktorí tomu rozumejú.