Cesta ako zveľadiť vzhľad nášho mesta je úrad architekta mesta

img

Veľa centrálnych zón slovenských miest a obcí v poslednom období opeknelo. Mnohé námestia a pešie zóny lákajú svojich občanov aj turistov na zastavenie sa a trávenie času v centrách mesta v mestských parkoch či oddychových zónach. No v Čadci akoby zastal čas. Námestia s rozbitými dlaždicami, bez lavičiek, bez života. V centre chýba zeleň, kvety – nie je moc dôvod sa tu zdržiavať.  Mnoho budov v centre chátra, Palárikov dom stále čaká na svoj ďalší osud, rekonštrukcia Mestského domu vyvolala vlnu nevôle u občanov, reklamný smog je tiež veľkým problémom nášho mesta.

Veľkou škodou pre Čadcu je slabé využívanie finančných prostriedkov z fondov EU. Bolo veľa možností ako by sa dalo zrekonštruovať centrum nášho mesta a dnes už mohlo vyzerať úplne inak. Stále počúvam názory ľudí, že Čadca je škaredé a špinavé mesto čo ma naozaj veľmi mrzí lebo verím, že to tak nemusí byť. Rozbité dlaždice, plné odpadkové nádoby, málo zelene ak teda neberieme v úvahu „muškáty zavesené vo výške 2 metre“ na pešej zóne. Dnes sú rôzne možnosti mobilnej zelene a iného mobiliáru mesta, ktoré vedia priestor skrášliť a zmodernizovať. Nie je potrebné robiť bombastické vizuály nereálnych námestí, ale je potrebné systematicky pracovať na vzhľade mesta a hlavne z pozície odborníkov ako napr. mestský architekt je v našom meste nevyhnutnosťou.

Verím, že ak to dokázali iné mestá tak aj Čadca sa môže stať pekným a moderným mestom kde ľudia budú aj v jeho centre radi tráviť čas a budú pyšný na svoje mesto.