Čadca zaspala dobu a dlhodobo zaostáva za ostatnými mestami a obcami

img

Máte skúsenosti aj ako primátor aj ako dlhoročný poslanec Mestského zastupiteľstva v Čadci. Ako hodnotíte dianie v našom meste za posledných 12 rokov?
Ťažko sa hodnotí 12 rokov, lebo je to naozaj dlhá doba, ale skúsim to. V roku 2010 som skončil 4 ročné obdobie ako primátor kedy som sa snažil naštartovať v Čadci mnoho projektov a aktivít. Úspešne sme rozbehli čerpanie finančných prostriedkov z fondov EU a skúšali sme rozbehnúť život v meste a rozvíjať ho vo všetkých smeroch. Následne od roku 2011 až do dnešných dní som už len sledoval ako sa rozvoj mesta pomaly spomaľoval a na mnohých MZ som často upozorňoval na problémy – či už to bola zmluva o verejnom osvetlení, problémy s parkovaním, zvyšovanie daní, neporiadok v meste a pod. Podľa môjho názoru vedeniu mesta chýba koncept rozvoja Čadce, ktorý by zabezpečil postupné budovanie a zveľaďovanie nášho mesta. 

Ak sa opýtate občanov ako sa im tu žije často počujete, aká je Čadca špinavá, bez oddychových zón, detských ihrísk, cyklotrás a pod. – čo sú veci úplne bežné aj menších mestách ako je to naše. Čadca stratila štatút okresného mesta pretože Čadčania odchádzajú z nášho mesta bývať do okolitých obcí a miest a taktiež svoj voľný čas s rodinami trávia mimo Čadce – lebo jednoducho povedané, Čadca zaspala dobu a nemá čo svojim obyvateľom ponúknuť. A to je niečo s čím sa ja nedokážem vyrovnať, lebo viem že Čadca tie možnosti má a jej obyvatelia by mali mať dôvod byť na svoje mesto hrdí a nie z neho utekať preč.

V októbri 2022 nás čakajú komunálne voľby – budete sa uchádzať o post primátora Čadce.
Toto je pre mňa veľmi ťažká situácia. Kandidoval som už viac – krát a opätovnú kandidatúru som už neplánoval. Na moje prekvapenie ma oslovili niektoré politické strany a navrhli ma ako kandidáta na primátora Čadce. Takže áno, pôjdem ako jeden z kandidátov na primátora Čadce a budem sa uchádzať o dôveru Čadčanov.

Myslíte si, že máte Čadci ako primátor čo ponúknuť?
Na túto otázku sa neodpovedá ľahko. Ako primátorovi sa mi za 4 roky vo funkcii veľa veci podarilo, ale určite som urobil aj veľa chýb. Tento post je náročný a pokiaľ ho chcete vykonávať dobre musíte mať dostatok skúseností, kontaktov ale aj manažérskych zručností čo si dovolím povedať ja mám naozaj dosť vďaka mojim dlhoročným pracovným skúsenostiam na Slovensku aj v zahraničí. Mám veľa skúseností s riadením nielen vo verejnej správe, ale aj v súkromných firmách. Rozumiem fungovaniu samosprávy nakoľko mám 16 ročné skúsenosti a naše mesto poznám naozaj dobre s jeho silnými aj slabými stránkami. To je myslím si moja výhoda, ale to musia zvážiť občania Čadce.

Zdá sa, že v Čadci bude opäť väčšie množstvo kandidátov ako vidíte svoje šance?
Ja to nedokážem posúdiť. Myslím si, že ľudia sú v našom meste nahnevaní, frustrovaní a nespokojní to vnímam veľmi intenzívne a viem, že sa to dá zmeniť a veci môžu fungovať. Keď to ide v menších mestách môže to ísť aj v Čadci, ale toho kto povedie mesto ďalšie 4 roky si musia vybrať občania. Aké kritéria pri tom budú zohľadňovať sa uvidí až v deň volieb. Ja by som si určite prial, aby sa Čadca rozvíjala a aby sa tu občanom žilo dobre a spokojne.