Je Čadca dobré miesto pre život?

Mesto je vlastne veľká firma, ktorá aby nešla do úpadku musí hľadať spôsoby na svoj rozvoj a progres. Myslím si, že nielen ja ale aj väčšina obyvateľov veľmi intenzívne vníma, že v našom meste sa zastavil čas. Veci, ktoré by mali fungovať automaticky nefungujú tak ako by bolo žiadúce - napr. verejné osvetlenie, čistota mesta, odpadové hospodárstvo, parkovanie a pod. Toto trápi všetkých, ktorí tu žijú - lebo sú to základne požiadavky aké občan na mesto má a má na to zo svojich daní aj právo.

Ďalšou témou je rozvoj mesta v oblasti trávenia voľného času a podmienok na šport a kultúru

Za 12 rokov sa síce podarilo dobudovať vonkajšie kúpalisko a vybudovať diskutabilný projekt „Srdce pre Kýčerku“ ktorého cena ďaleko presiahla jeho reálnu hodnotu a možnosť využitia. Toto bola napríklad pre mňa ideálna plocha a veľké detské ihrisko nakoľko leží v centre Kýčerky. Ale máme tu aj Žarec a prímestské oblasti a tiež centrum mesta, ktoré sa za 12 rokov veľmi nezmenilo. Palárikov dom ostal aj napriek plánom nezmenený, námestia v centre mesta sú rovnaké iba viac ošumelé – myslím, že tam tiež nepribudla ani len nová lavička.
Aj doba pandémie, kedy sme nemohli cestovať nám ukázala aké dôležité je vedieť tráviť čas doma resp. vo svojom okolí.

Čadca je už snáď posledným mesto na Slovensku kde nie je žiadna cyklotrasa

Čadca je už snáď posledným mesto na Slovensku kde nie je žiadna cyklotrasa aj keď popri Kysuci už plán dávno bol, nie je tu lesopark – Lesopark Lány v Martinkovom potoku je už zničený, detské ihriská sú zdevastované – nielen že nevznikli nové, ale ani tie pôvodné neboli udržiavané a stali sa pre deti nebezpečné. Ešte koncom roka vedenie mesta avizovalo, že získalo finančné prostriedky na väčší projekt pre vybudovanie miesta na trávenie voľného času – a po 8 mesiacoch stále nič. Viete mňa veľmi hnevá, keď vidím ako mesto propaguje na svojej web stránke a nabáda občanov aby hlasovali a pomohli prostredníctvom jednej obchodnej siete vyhrať „mestský park“ - a čo mesto urobilo v tejto oblasti za 12 rokov – tu už mohli stáť dva mestské parky alebo lesopark ! Je to pre mňa nepochopiteľné.
Čadca má ideálnu polohu ako prihraničné mesto na cestovný ruch – ale ak niekto do Čadce príde neviem či sa ešte bude chcieť vrátiť. Pritom okolie Čadce je veľmi atraktívne čo sa týka prírody, ale mesto ako také žiaľ neponúka veľa možností na aktívny oddych. Keď by sme sa bavili o športe je to podobné – okrem kúpaliska a bežeckej dráhy toho veľa nie je – hokejbalové ihrisko je v podstate stále nefunkčné, chýbajú nové športoviská. Mnohé športové kluby živoria a napr. futbal ako taký sa už v Čadci v podstate nehrá. Celkovo keby som to mal zhrnúť z môjho pohľadu – v našom meste chýba koncept rozvoja ako taký.

Ak sa niečo robí, je to náhodné nárazové a často aj neefektívne. A samozrejme mne veľmi vadí, že objem financií získaných z mimorozpočtových zdrojov ako sú rôzne projekty a dotácie je na môj vkus veľmi nízky. Naše mesto má potenciál a treba ho vedieť využiť a konečne sa pohnúť z miesta aby sme tu žili radi a cítili sa doma.